Špilja Veternica

0

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno ‘raste’ nakon istraživačkih pohoda revnih zagrebačkih speleologa. Međutim, i ‘obični’ turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni.

Špilja je nastala u krškom „džepu“ jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba – u njezinoj su tami sačuvani dokazi o burnom životu proteklih tisućljeća, od neandertalskih praljudi, preko rimskih vojnika i srednjovjekovnih razbojnika, do modernih pustolova i turista.

Danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Zato u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije – zimskog sna.  Temperatura u špilji cijele godine kreće se oko 10°C, te je stoga potrebno i u toplijem dijelu godine ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću.

Špilja ponovno otvara svoja vrata 30.03.2019.

RADNO VRIJEME

Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrs i Svi sveti) od travnja do kraja listopada – od 10.00 do 16.00 sati vodiči dočekuju posjetioce

Napomena: u srpnju i kolovozu špilju se može posjetiti samo nedjeljom i blagdanom od 10.00 do 16.00 sati. Špilja je zatvorena od 30.11. pa sve do proljeća.

Radnim danom u dogovoru s Javnom ustanovom „Park prirode Medvednica“ za grupe od najmanje 20 posjetitelja – dogovor i informacije na tel: +385 1 4586317 (radnim danom od 8.00 do 16.00 sati)

Cijene ulaznica

djeca 20 kn
studenti i umirovljenici 30 kn
odrasli 40 kn
obiteljska (obitelj s djecom) 100 kn
ulaznica za manifestacije (Noć šišmiša) 20 kn

Lokaciju špilje na karti pogledajte OVDJE.

Izvor: više saznajte OVDJE.