Etnografski muzej u Zagrebu

0

Etnografski muzej, osnovan 1919. godine, smješten je na Trgu Mažuranića 14, u reprezentativnoj secesijskoj palači nekadašnjeg Trgovačko-obrtnog muzeja.

Od osnutka Muzeja do danas prikupljeno je više od 85.000 predmeta iz svih područja Hrvatske te iz susjednih europskih i izvaneuropskih zemalja. Najveći dio fundusa sastoji se od tekstilnih predmeta (nošnja, posoblja), no bogate su i zbirke predmeta tradicijskog gospodarstva, rukotvorstva, pokućstva, obrta, običaja i druge. Osobito je vrijedna zbirka predmeta vezanih za tradicijske kulture izvaneuropskih zemalja nastala potkraj 20. stoljeća, koju čine predmeti uglavnom donirani od strane naših pomoraca, istraživača, putnika i umjetnika.

U sklopu stalnog postava na prvome katu izložene su narodne nošnje Hrvatske s kraja 19. i početka 20. stoljeća, podijeljene na tri etnografske zone: panonsku, dinarsku i jadransku. Posebno se mogu izdvojiti slikovite nošnje sjeverne okolice Zagreba, slavonska muška i ženska nošnja ukrašena zlatovezom, nošnja mladenke iz Vrlike koja nosi veliki prevjes ukrašen kovanicama kao znak miraza, platnene košulje i pokrivala za glavu iz Paga ukrašeni čipkom na iglu, ali i mnoge druge zanimljivosti. Vrlo je vrijedna Zbirka predmeta izvaneuropskih tradicijskih kultura, izložena u prizemlju Muzeja, koja nam prikazuje izloške iz Afrike, Australije, Azije, Južne Amerike i Oceanije, kao što su glazbala i obredne maske iz Konga, lovačko oružje iz Melanezije, oklop samuraja iz Japana, tekstil iz Indije, slike na kori iz Australije te oglavlja i nakit od perja iz Brazila.

Lokacija muzeja: Trg Mažutanića 14. Lokaciju na karti pogledajte OVDJE.

Više o radnom vremenu i cijeni ulaznica pogledajte OVDJE

Izvor: LINK