Planinarski dom Vugrovec

0

Kod Planinarskog doma ‘Vugrovec’ u Gornjem Vugrovcu je istočni kraj glavne planinarske staze 1 (transferzale Medvednice).

Zgradu je dao izgraditi biskup Franjo Thauszy sredinom 18. stoljeća. U 18. stoljeću kuća je služila kao sjedište upravitelja biskupskog imanja, a 1951. godine je preuređena za potrebe planinara; (uvedena je struja, vodovod i pristupni put). Danas je ova zgrada sjedište HPD “Sljeme” (društvo PTT-a i HT-a) i objekt je zaštićeno kulturno dobro. Oko planinarskog doma su uređeni dječje igralište i klupe za objedovanje u prirodi.

Nešto malo pored doma na uzbrdici  nalazi se najveće stablo lipe, te najstarija tisa na Medvednici službeno zaštićena kao prirodno blago. Dalje se nalazi brdašce zvano “Kula” na kojemu je uređeno malo odmorište s drvenim klupama.

Pristup autobusom

Ispod planinarskog doma Vugrovec može se doći ZET-ovim autobusom 261 (linija za selo Goranec) koji ide s terminala Dubec i usput staje na kolodvoru u Sesvetama. Treba izaći stanicu prije Goranca ispred križa u Vugrovcu odakle  prema domu vodi staza.

Lokaciju na karti pogledajte OVDJE.

Izvor: više saznajte OVDJE