Zelingrad (kurija Domjanić)

0

Među spomenicima kulture i povijesne baštine zelinskog kraja ističe se svojim značenjem Zelingrad, srednjovjekovni čuvar putova koji se smjestio na sjeveroistočne obronke Medvednice, u samo srce zelinske gore, oko 5 km sjeverno od Zeline.

Zelingrad se u povijesnim izvorima spominje pod raznim imenima: Zelyn, Zelna, Zelnawar, ponekad kao castrum, a ponekad kao castellum. Ne zna se kada je točno sagrađen, ali se prvi put spominje 1295. godine, kad se u njemu nalazio kaštelan sa kraljevskom postrojbom. Kroz povijest mijenja mnoge vlasnike: članovi obitelji Bičkele, Zapolja, Petar Palffy i Pavao Kerečeni, a od 1635 g. prvi put se spominje kao ruševina.
U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Imao je renesansne prozore, novu cisternu za vodu, te više dvorišta za potrebe posade, posluge, smještaj konja i stoke.

Od samog grada posjetitelji danas mogu vidjeti  ostatke obrambenih kula s prednje i stražnje strane grada, prostor vanjskog dvorišta, te stambeni kompleks grada s cisternom za vodu u unutarnjem dijelu grada.

Lokaciju na karti pogledajte OVDJE.

Više o dvorcu saznajte OVDJE.