KinoKino Festival – međunarodni filmski festival za djecu

0

Kraj veljače posebno je vrijeme za najmlađe ljubitelje filma jer ih tada očekuje festival skrojen po njihovoj mjeri, Međunarodni filmski festival za djecu – KinoKino, gdje se odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo. Četvrto izdanje festivala održat će se od 20. do 24. veljače 2019. u zagrebačkom kinu Europa uz mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja za djecu i njihove roditelje. Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova, poseban program Klasici s gostima unutar kojeg, posebno za ovu priliku, poznate ličnosti iz svijeta kulture biraju svoje omiljene filmove. Tu je i među publikom vrlo popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Ove godine profesionalni žiri čine filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen, redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu) te spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio kauboju, Pjevač u noći, Nasmijati psa). Gošća iz Finske iskoristiti će svoj dolazak u Zagreb kako bi prenijela tamošnje iskustvo filmske edukacije u školama, od predškolskog do srednjoškolskog stupnja, a sve u cilju razvoja filmske pismenosti kod učenika. O najboljim filmovima odlučivat će, kao i svake godine, i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučivat će o dobitniku nagrade publike. Ovim putem pozivaju sve zainteresirane osnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Potrebno je poslati kratko motivacijsko pismo i listu 10 najdražih filmova s kratkim obrazloženjem na: katarina@kinokino.hr. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail) te naziv škole. Prijave traju do 30. siječnja.

Za vrijeme festivala održat će se i niz radionica za djecu kako bi im vrijeme boravka u kinu bilo ispunjeno učenjem i zabavom.

Program festivala pogledajte OVDJE

Datum održavanja: 20.-24.02.2019.