Interaktivna izložba Abeceda novca u Tehničkom muzeju Zagreb namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podućava osnovama financijske pismenosti.

Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, štednji, ulaganju... Izložba traje do 23.04.2017. godine, cijena ulaznice je 15 kuna, a može se posjetiti: utorak-petak: 09:00-17:00, subota-nedjelja: 09:00-13:00. Ponedjeljkom i praznikom izložba je zatvorena.

 

Abeceda novca funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti na usluge i robu te uštedjeti.


Na opipljiv i aktivan način djeca upoznavaju funkciju i ulogu novca u našem društvu. Multimedijalni kviz na postajama pruža djeci priliku da testiraju novostečeno znanje i da zarade novac “intelektualnim radom”. Primjena interaktivnih postaja omogućuje ciljano i samostalno učenje.